6 september 2010

Lär av Danmark - uppdatera den svenska välfärdsmodellen

Kan lika bra lägga min debattinsändare här för jag lär inte få in den någonstans, Expressen har i alla fall svarat att de inte kan ta in den på grund av att det inte finns utrymme, men det är över en vecka sedan jag skickade den till HD och behöver jag säga att den inte publicerats? Här kommer den enbart till Er !!
_______

Lär av Danmark - uppdatera den svenska välfärdsmodellen

Väl i riksdagen så finns det alla möjligheter till samarbete. I Landskrona så sa samtliga partier att de inte skulle samarbeta med Sverigedemokraterna före valet 2006. Efter valet har tonen varit en annan. Vad säger att det skulle vara annorlunda i riksdagen?

Lika säkert som amen i kyrkan så levererar Folkpartiet förslag som av etablissemanget utdöms som flirt med sverigedemokratiska väljare. Det senaste i raden av utspel är Nyamko Sabuni som i sin nyutgivna bok "Det nya Sverige" lyfter fram förslaget att utlandsfödda och nyanlända kvinnor ska ha kortare föräldraledighet för barnens skull och främja arbetslinjen.

Nyamko Sabunis förslag om att göra förändringar i den svenska välfärdsmodellen genom att korta utlandsfödda kvinnors föräldraledighet utifrån för barnens bästa liksom att skapa incitament för kvinnor att fortare för att komma ut på arbetsmarknaden. Kritiker menar på att det skulle rasera den svenska välfärdsmodellen. Sanningen är den att den svenska välfärdsmodellen har krackelerat och blivit en form av Potemkinfasad för att invagga medborgarna i en falsk trygghet. Den svenska välfärdsmodellen är konstruerad av Per-Albin Hansson och förutsåg aldrig möjligheten till fripassagerare från jordens alla länder. Vår välfärdsmodell bygger på att alla bidrar efter förmåga och får efter behov. När systemet blir överbelastat av människor som aldrig bidragit men som tilldelas resurser som de aldrig hjälpt till att samla ihop så uppstår det obalans.

För att uppdatera den nordiska välfärdsmodellen borde svenska politiker släppa högmodet och istället lyfta blicken och se vad som skett i Danmark. Danmark har haft en liknande välfärdsmodell likt den svenska men danskarnas välfärdsmodell har uppdaterats och anpassats efter utvecklingen. Det mest självklara är att i Danmark har man insett och vågar tala om invandringens påverkan på samhället och på välfärdssamhället.

För att återknyta till Nyamko Sabunis förslag om begränsade möjligheter till föräldraledighet för utlandsfödda kvinnor så har ”Liberal Alliance” i Danmark föreslagit att anhöriginvandrare och arbetskraftsinvandrare under de sju första åren i Danmark inte ska ingå i det offentliga sjukförsäkringssystemet utan ska tvingas köpa en privat sjukförsäkring istället för att överhuvudtaget få uppehållstillstånd. Förslaget har tagits emot positivt av såväl regeringspartiet Venstre som Dansk Folkeparti som menar att invandrare med specialkompetens kommer få en privat sjukförsäkring betald av deras arbetsgivare.

Med utgångspunkt att tillgång till välfärdssystemet ska intjänas likt pensionen så är det en sund och förståndig insikt som man i Danmark kommit fram till skillnad från i Sverige där den dominerande och politiskt korrekta uppfattningen är att Sverige ska vara socialkontor åt hela världen.

Med närheten till Danmark och erfarenheterna från Landskrona så tror jag det är möjligt att göra Sverige till ett bättre land att leva och bo i. Det krävs bara att vi lyfter blicken och öppnar upp för en saklig och konstruktiv debatt med respekt för varandras åsikter. Kan man i Danmark så kan vi i Sverige.
Carina Herrstedt, Sverigedemokraterna
Riksdagskandidat nr 4

5 kommentarer:

 1. Jag erbjuder mig gärna att vara med och kontrollera rösträkningen men jag vill inte vara ensam för risken är för stor att jag råkar illa ut då. Ni har ju min mejl om ni vill komma i kontakt.

  SvaraRadera
 2. trodde ni värnade för svensk kultur och tradition...inte att ni var EMOT invandrare.. istället för att hata dom, så kan ni väl hjälpa dom in i svenska samhället och tradfitionerna??

  SvaraRadera
 3. Kan inte hitta var i insändaren det står något emot invandrare och hat emot dem, inte heller något om svensk kultur. Jag tycker att det är en bra insändare.

  Min röst är säker :-)

  SvaraRadera
 4. Hej... Min granne hotades med fängelsestraff och tortyr när han vägrade delta i Irans krig mot Irak. I Iran har ha dock tillgång till sjukvård om han blir torterad. Ditt resonemang antyder att vi inte vill ha hit dem som hotas av förtryck och förföljelse, utan bara dom som har specialkompetens. Vi kan uppenbarligen inte heller ta emot dem som är sjuka om de inte har råd att vara sjuka.

  Har jag förstått dig rätt? Vi tar gärna emot förföljda och hotade om de kan betala för sig?

  En majoritet av invandrarna är svenskar som kommer tillbaka från andra länder. Jag har själv invandrat flera gånger. Kommer jag att bli utan sjukförsäkring?

  SvaraRadera
 5. Om tillgång till välfärdssystemet ska tjänas in först, innan man utnyttjar den, hur ska alla svenska barn få det?

  Jag är född i Sverige och växte upp här. Räknar man in mina föräldrars föräldraledighet, dagis, skola, kommunala fritidsaktiviteter, barnbidrag, studiebidrag, universitetsstudier, studiebidrag och studielån etc så måste jag ha kostat samhället en förmögenhet.

  Nu arbetar jag och "betalar av" mina kostnader. Varför ska inte samma sak kunna gälla människor som kommer från andra länder?

  SvaraRadera